Για τους συναδέλφους.....
Η διδασκαλία των φυσικών επιστημών δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιορίζεται στην διδακτέα ύλη και στο σχολικό βιβλίο. Για να κατανοήσουν οι μαθητές μας τον κόσμο πρέπει να ασχοληθούμε με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και να τα εντάξουμε στην διδασκαλία μας. Παρατηρήσεις, διορθώσεις, προτάσεις θα βοηθήσουν στην βελτίωση του περιεχομένου του ιστολογίου.

Για τους μαθητές μου....
Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το διαδίκτυο. Είναι φοβερό εργαλείο και πρέπει να μάθετε να το χρησιμοποιείτε. Στο ιστολόγιο θα βρείτε αναρτήσεις που θα χρησιμοποιήσουμε στην πορεία των μαθημάτων και διάφορους συνδέσμους σχετικά με τις φυσικές επιστήμες.


Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Ίδιος με τη Γη.

Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν πλανήτη με βραχώδη επιφάνεια, ατμόσφαιρά και νερό, που μοιάζει στη Γη ακόμα και ως προς το μέγεθος. Εκτιμούν ότι θα μπορούσε να κατοικηθεί (Vid+Pics). Δημοσίευση στο http://news247.gr/kosmos/science/anakalypsan_ekswplanhth.556540.html

Και όμως υπάρχει πλανήτης που μοιάζει περισσότερο από κάθε άλλο με τη Γη!
Είναι Αμερικανοί αστρονόμοι που τον ανακάλυψαν και  πιθανώς διαθέτει βραχώδη επιφάνεια, ατμόσφαιρα και νερό, έχει το μέγεθος περίπου του δικού μας, θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος λόγω της κατάλληλης θερμοκρασίας του και περιφέρεται γύρω από ένα κοντινό άστρο.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πάρα πολλοί, ίσως 20 έως 40 δισεκατομμύρια "γήινοι" εξωπλανήτες υπάρχουν μόνο στο γαλαξία μας  και σιγά-σιγά θα ανακαλύπτονται, καθώς εντείνεται η σχετική αστρονομική έρευνα.
Πρόκειται για τον εξωπλανήτη Γκλιέζε 581g  που παρουσιάζεται στο περιοδικό αστροφυσικής “Astrophysical Journal”. Χρειάστηκαν 11 χρόνια παρατηρήσεων από αστρονόμους του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Σάντα Κρουζ και του Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσογκτον, υπό τον καθηγητή αστρονομίας και αστροφυσικής Στίβεν Βογκτ για να τον ανακαλύψουν. Η έρευνα έγινε με  τη βοήθεια του δέκα μέτρων τηλεσκοπίου Κεκ της Χαβάης

Ο εξωπλανήτης Γκλιέζε 581g περιστρέφεται σε σχεδόν κυκλική τροχιά κάθε 37 γήινες μέρες γύρω από το άστρο-νάνο Γκλιέζε 581 μαζί με άλλους πέντε εξωπλανήτες. Βρίσκεται σε απόσταση «μόνο» 20 ετών φωτός από τη Γη , στον αστερισμό του Ζυγού.
Ο πλανήτης φαίνεται να έχει τριπλάσια έως τετραπλάσια μάζα και διάμετρο μεγαλύτερη κατά 1,2 έως 1,4 φορές σε σχέση με τη Γη. Δεν είναι ούτε πολύ ζεστός, ούτε πολύ κρύος (η μέση θερμοκρασία του εκτιμάται σε μείον 31 έως μείον 12 βαθμούς Κελσίου), πράγμα που τον τοποθετεί στην «ιδανική» ζώνη των κατοικήσιμων πλανητών, που θα μπορούσαν να φιλοξενούν κάποιες μορφές ζωής.

 Η πιο κατοικήσιμη περιοχή του πλανήτη θα είναι αυτή που αποτελεί το "σύνορο" ανάμεσα στις ζώνες του φωτός (με εκτιμώμενη θερμοκρασία 71 βαθμών Κελσίου) και του σκοταδιού (με θερμοκρασία μείον 34 βαθμών). Όμως, θα είναι δύσκολο οι επιστήμονες να μάθουν αν όντως ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης φιλοξενεί ζωή, τουλάχιστον μέχρι να αναπτυχθούν νέες μέθοδοι και τεχνικές για την εξ αποστάσεως μελέτη ιχνών ζωής στην ατμόσφαιρα ενός τόσο μακρινού ουρανίου σώματος.
Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί περίπου 500 εξωπλανήτες, αλλά κανείς ως τώρα δεν φαινόταν να πληροί τις προϋποθέσεις για φιλοξενία ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: